Makine mühendisliği, mekanik, dinamik, termodinamik, malzeme bilimi, yapısal analiz ve elektrik dahil olmak üzere temel alanların anlaşılmasını gerektirir.
Makine mühendisleri bilgisayar destekli tasarım(CAD), bilgisayar destekli üretim (CAM), ürün yaşam döngü analizi vb. araçları tasarlama ve analiz için kullanır.
Makine mühendisleri, üretim tesisleri, endüstriyel ekipman, makine, ısıtma, havalandırma ve soğutma sistemi, taşımasistemleri, uçak, su taşıtı, robotik, tıbbi cihazlar, silahlar vb. araçların mekanik, ısı, akışkan parça ve sistemlerinin tasarım ve verim hesaplarını ve çizimlerini yapar.
Makine mühendisliği, makinelerin tasarımını, üretimini ve işletimini içeren mühendislik dalıdır.[2][3]
Makine mühendisliÄŸi, 18. yüzyılda Avrupa’da Sanayi Devrimi sırasında bir alan olarak ortaya çıktı; ancak geliÅŸimi dünya’da birkaç bin yıl öncesine kadar izlenebilir. 19. yüzyılda fizikalanındaki geliÅŸmeler makine mühendisliÄŸi bilimlerinin geliÅŸmesine yol açtı. Alan, geliÅŸmeleri dahil etmek için sürekli olarak geliÅŸti; bugün makine mühendisleri kompozitler, mekatronik ve nanoteknoloji gibi alanlardaki geliÅŸmeleri takip ediyor. Aynı zamanda havacılık mühendisliÄŸi, metalurji mühendisliÄŸi, inÅŸaat mühendisliÄŸi, elektrik mühendisliÄŸi, üretim mühendisliÄŸi, kimya mühendisliÄŸi, endüstri mühendisliÄŸi ile ve diÄŸer mühendislik disiplinlerinde deÄŸiÅŸen miktarlarda örtüşür. Makine mühendisleri ayrıca biyomedikal mühendisliÄŸi alanında özellikle biyomekanik, taşınım olayı, biyomekatronik, biyonanoteknoloji ve biyolojik sistemlerin modellenmesinde de çalışabilir.